IT – når sammenhold trumfer ondskab

posted by Jeppe 15. september 2017 0 comments

Stephen Kings gyserklassiker IT er i biffen og Pennywise har fået en makeover!

Jeg var en tur i biffen med min gode ven Jesper, der havde inviteret på gys. Stort set hele verden havde på forhånd dømt den nye version af IT ude, da det nærmest er blasfemi at ændre på en så skælsættende klassiker. Jeg må indrømme, at jeg var blandt de mange tvivlere, da den originale tv-film har skræmt mig fra vid og sans i min ungdom. Min tvivl blev gjort grundigt til skamme.

Artiklen indeholder milde spoilers.

2017 versionen af IT er, i min bog, et moderne mesterværk, der formår at skræmme på flere måder. Jeg er vild med at Pennywise ikke er det eneste monster i fortællingen. Ondskaben i byen Derry er så tyk, at man nærmest kan skære i den. De voksne er enten en del af ondskaben, eller har lukket helt af i forsøget på at bekæmpe den.

Filmens stil giver genlyd til de glade 80’ere, hvor børne- og ungdomsfilm havde en form for magi over sig. Det har IT også, blot skruet op til 11. Der er en del easter eggs og nik til andre af Kings værker. Skuespillet er i top på alle fronter. Især gruppen af unge, The Loser’s Club, leverer en række flotte præstationer, hvor man drages ind i deres frygt og behov for at holde sammen.

Jeg tror faktisk, at jeg sjældent har set en film, hvor alle karakterer leverer så solid en præstation. Filmens helt store styrke er, at alle karaktererne har forskellige former for frygt, der alle manifesteres på forskellige måder. Den største styrke er den subtile frygt, der skinner igennem i hele filmen. Det bliver forklaret meget bedre i den her video.

Her er lidt strøtanker om filmen:

Yderst sjældent går jeg ud af biffen med en følelse af gru og eftertænksomhed
Overrasket positivt
Ungdommens møde med monstre af flere slags
Livet er en prøvelse
Lømler er virkelige

Følelsesladet
Lækkerbisken af en gyser
Original og subtil
Afskyelig og morbid
Tak for det gode gys

Tankevækkende
Offensiv og tung
Og ja, monstre findes i virkeligheden

Nyfortolkningen af IT er i min optik bedre end tv-filmen, hvor Tim Curry leverede en legendarisk præstation som Pennywise, men Bill Skarsgård er “skæv” og sindssygt skræmmende i rollen.

Jeg giver IT (chapter one) 5/5 klovne.

Måske også noget for dig ...

Leave a Comment