Frivillighed

Frivilligt arbejde kræver 100% dedikation!

posted by Jeppe 18. marts 2017 0 comments

Næste generation af FDF’ere er klar til at føre frivilligt arbejde på en moderne måde. Jeg har haft æren at tage en snak med Laura om frivilligt arbejde, at gøre en forskel og bruge sin fritid på andre.

Navn?
Laura Emilie Hansen

Alder?
22

Frivillig i?
FDF K9. FDF står for Frivilligt Drenge Forbund og er modsat spejderbevægelsen meget fokuseret på at voksne lærer børn, fremfor at børn lærer børn. Vi tror på, at voksne kan og bør være gode forbilleder for børn, så de har nogle at se op til. Det kristne element kommer i form af at vi holder til i Anna Kirke (på Nørrebro) hver onsdag. Jeg er leder for 7-8 årige, tumlinge kalder vi dem.

Hvor længe har du været frivillig?
Siden jeg var 5 år gammel, så rundt regnet 17 år =) Jeg var de første 15 i FDF Buddinge, hvor jeg kommer fra. Jeg flyttede til Nørrebro for 2 år siden, hvor jeg så en kammerat stå i Nørrebroparken og lave FDF kursus. Tænkte at det ville være federe at lave noget tæt på hvor man bor, så tog en snak med ham. Så vi har startet en helt ny kreds op, hvor der kun er unge ledere.

Hvorfra kommer din interesse for frivilligt arbejde?
Det kommer 100% fra mig selv af. Jeg ved, hvor stor en forskel de ledere, der har været en del af mit liv, har betyder for mig. Den følelse vil jeg gerne give videre til andre børn. Jeg ved, hvor meget det betyder at have et fællesskab et andet sted end i skolen og hjemmet. Det er vigtigt at have en sund fritidsaktivitet og et fællesskab et andet sted, så man kan komme væk og være noget andet. Så man kan få lov til at være sig selv. Vi går meget op i at man ikke skal have en facade, som f.eks. ovre i skolen. Hos os kan du være dig selv. Vi går op i tre ting hos FDF: friluft, kreativitet og kristendom. Du kan få mærker for forskellige ting f.eks. bagning, maling o.l.

Vi mener, at det kristne budskab er vigtigt, men at man skal kunne forholde sig til det som ung. det skal altså sættes i en kontekst der giver mening. Vi arbejder med “dagens ord”, hvor børnene sammen med en leder skal diskutere ordet og hvad det betyder for dem. Det er bundet op på værdier og handlinger. Det handler om at kunne forstå og handle på værdierne, ikke følge dem blindt.

Hvorfor deltager du i frivilligt arbejde?
Fordi det også giver mig noget. Jeg synes, at det forkert at sige det kun er for andre. Det er fordi jeg ved, hvor stor en forskel jeg kan gøre for andre mennesker. Jeg bliver helt vild høj af det. Vi skal på lejr her i weekenden og jeg glæder mig mere end børnene, tror jeg. Det handler i høj grad også om fællesskabet. Vi har et enormt godt fællesskab os ledere. Jeg har en masse venner, men ikke nogen jeg har det så fedt med som med mine ledere. Det er den fælles interesser, der driver vores passion.

Hvad er din bedste oplevelse som frivillig?
Det var nok da jeg var instruktør på vores hovedkontor. Det var et kursus for 7. – 8. klassetrin for FDF’ere, der ville en tur til København. Vi holder det vi kalder “lysninger” morgen og aften, som er en form for andagt, hvor man taler frit om et givent emne. Min snak handlede om min kærestes tur til Palæstina og de ting han måske kunne komme ud for. Jeg mødte så et af børnene fra den andagt 1 1/2 år senere på landslejren, hvor vedkommende sagde: Det der var det bedste, jeg nogensinde har hørt nogen sige om det med Gud og det om at være under den samme himmel. Det var enormt fedt og givende at få den form for anerkendelse fra et andet menneske.

Hvad skal der til for at blive en god frivillig?
Det er vigtigt at man engagerer sig rigtig meget. Man kan ikke gå halvt ind i frivilligt arbejde. Man skal passe på med at sige ja til det, hvis man ikke har tiden til det. Der er mange mennesker, som siger ja til en masse ting, men måske løber sur i det pga. arbejdsbyrden og man har gabt over for meget. Det er vigtigt at have tiden og skabe tiden til det. Man skal prioritere det og sørge for at det giver mening i ens liv. Det kræver så meget. De fleste mennesker ser frivilligt arbejde som et tilvalg, det er et almindeligt arbejde eller studie ikke på samme måde, for det skal du. Man skal vide at frivilligt arbejde er stadig et arbejde og arbejdsdelen er helt vild stor.

Har du nogle forbilleder indenfor frivilligt arbejde eller humanitære organisationer?
Alle mine ledere, som jeg har haft gennem tiderne. Helt klart. Jeg har altid været enormt inspireret af de her folk der havde et arbejde og et liv, men så snart de var ledere, så var der de der bare for dig. Ligegyldigt hvad. Du kunne komme som du var og blev accepteret som du var. De møder dig i øjenhøjde. Der er så mange kompetencer i spil. Det kræver at vi lærer løbende og er der for børnene. Det menneskelige aspekt er så stærkt og man griber tingene an som de kommer med solid baggrund i erfaring.

Hvor meget tid bruger du på frivilligt arbejde hver måned?
10 timer om ugen ca., men vel 40-50 timer om måneden. Det er bl.a. planlægning og lejre.

Hvad får du personligt ud af at være frivillig?
Ja, det spørger man jo tit sig selv om når man står med håret i postkassen og 28 børn der vil forskellige ting. Det er vigtigt at veje op hvad man får ud af det kontra hvor meget tid man lægger i det. Man har jo også et liv ved siden af der skal leves. Det er vigtigt at prioritere de gode ting i ens liv. Jeg når altid frem til at det er noget jeg aldrig vil vælge fra. Det er fordi det gør mig så glad at gennemføre nogle ting og være der for børnene. Man kan mærke at man betyder så meget for det enkelte barn. At se den kærlighed man får. Det er det, der giver mig allermest. Jeg gør en forskel i deres liv. Der er ingen af dem, der er ligeglad med mig. Der er meget gensidig respekt.

Hvad driver eller motiverer dig i dit frivillige arbejde?
Det er det med at gøre en forskel for det enkelte barn. Vi snakker meget om hvordan vi gør en forskel for f.eks. udsatte børn. Børn, der typisk ikke passer ind i fodboldklubben eller lignende. Derfor forsøger vi at gøre en forskel og se om vi kan rumme dem hos os. Mange FDF’er er skæve typer eller har det svært i skolen. FDF er et sted, hvor du kan være dig selv og føle dig elsket. Der skal også være plads til de populære typer. Hos FDF skal du mest af alt have lov til at være dig selv, sammen med andre. Det kan være et frirum, som gør en verden til forskel. Et sted, hvor du bare får lov til at være barn.

Nogle vil mene, at frivilligt arbejde blot er “gratis arbejde og man ikke får noget igen”. Hvad siger du til det?
Det har vi snakket om mange gange. Svaret er klart nej. Igen skal man huske at veje det op med sin hverdag. Der er jo tid, der skal prioriteres og økonomi der skal gå op. Der f.eks. sommerlejr, hvor du skal beregne en uges ferie, der tages ud af din almindelige ferie. Jo flere timer lagt i det frivillige, jo flere timer skal du hente andre steder. Det handler om balance. Vi har sat loft på hinanden, så ingen brænder ud med for meget ansvar. Som frivillig har man jo lyst til at deltage i det hele.

Måske også noget for dig ...

Leave a Comment