FrivillighedHverdagens helte

Frivillighed er for alle!

posted by Jeppe 17. maj 2017 0 comments

Frivillighed har ingen alder. Det handler om at gøre en forskel – om at tro på at man kan ændre en holdning. I dag taler vi med Britt, der er frivillig to steder!

Navn?
Britt Poulsen

Frivillig i?
Oplysning om organdonation og Leverforeningen.

Leverforeningen er en patientforening, så de arbejder direkte for patienterne. Jeg har en enkelt gang været med som bisidder til en leversyg der skulle ind på Rigshospitalet. Det vil sige at jeg går med til lægen, når de f.eks. skal have svar på nogle undersøgelser og er bekymrede for de ikke bliver behandlet ordenligt. Vi arrangerer også en masse events o.l. for leversyge og leversyge børn. Jeg har ligeledes kæmpet for at alle syge børn får en bedre tilværelse. Der er desværre en tendens til at kræftsyge børn, hvilket er en skrækkelig sygdom, har flere fordele end andre syge børn. Det synes jeg er forkert. Derfor har jeg startet et initiativ, så andre syge børn også kan få nogle gode oplevelser mens de er indlagt. I januar fik vi besøg af Sebastian Klein, der kom forbi og gjorde dagen helt speciel for børnene: 

Man har en indflydelse på mange skæbner gennem sit frivillige arbejde. Det er fedt at kunne gøre en forskel. Vi har bl.a. købt et polaroidkamera, så børnene kunne få et billede med det samme og få det signeret. Arbejdet med børnene udføres i tæt og stærkt samarbejde med Leverforeningen.

Hvor længe har du været frivillig?
Det startede d. 28. februar 2013, da jeg havde sidste arbejdsdag. De sidste år på jobmarkedet bar desværre præg af begyndende stress og dårligt helbred. Så efter et stykke tid tog jeg mig sammen og gik til lægen. Jeg blev kaldt til samtale og de fortalte mig at jeg havde nogle kræfttal der vakte opsigt. Så jeg skulle undersøges indenfor 14 dage. Efter mange undersøgelser viste det sig at jeg har en sygdom, der hedder PSC (primær scleroserende cholangitis). Det er en kronisk betændelse i leveren.

Hvorfra kommer din interesse for frivilligt arbejde?
Dengang jeg var sekretær for formanden for scleroseforening, der var vi ude blandt patienter, som jeg også fik snakket med. Det var inspirerende. Jeg har altid synes at man skulle lave et eller andet.

Hvorfor deltager du i frivilligt arbejde?
Fordi man kan gøre en forskel. For Oplysning om organdonation er jeg typisk ude og holde foredrag og oplyse om hvad vi laver. Det giver så meget at komme ud i en klasse og man kan se at de tager ordene til sig. Det er ikke bare en historie. Det er ikke bare noget man læser. De begynder at tænke og stille spørgsmål, hvilket er fedt. Det handler meget om etik for mig. Derfor synes jeg at det er rigtig spændende.

Hvad er din bedste oplevelse som frivillig?
Landsmødet står meget stærkt for mig. Den positive stemning der var. Vi fik over 500 brochurer med folk der havde taget stilling til organdonation. Jeg har også haft gode oplevelser som bisidder gennem leverforeningen.

Hvad skal der til for at blive en god frivillig?
Interessen skal være der. Man skal ikke gøre det bare for at gøre noget. Man skal brænde for det. Det fylder meget i liv og jeg er så glad for det. Jeg føler, at jeg får mere ud af mit liv. Jeg mener desuden også, at organdonation skal være frivilligt. Vi er mennesker, ikke reservedele. Jeg er ikke fan af den lovgivning de har i Frankrig f.eks.

Har du nogle forbilleder indenfor frivilligt arbejde eller humanitære organisationer?
Red Barnet og Hospitalsklovnene. Jeg har set klovnene optræde på hospitalet og hold da op de gør en forskel. De har en høj stjerne hos mig.

Hvor meget tid bruger du på frivilligt arbejde hver måned?
15 timer, vil jeg tro.

Hvad får du personligt ud af at være frivillig?
Jeg får glæden af at debatere og glæden med at komme ud med viden der interesserer mig. Og så møder man en masse spændende mennesker.

Hvad driver eller motiverer dig i dit frivillige arbejde?
Oplysning, oplysning og oplysning. Jo mere folk ved om organdonation, jo nemmere har de ved at tage stilling.

Nogle vil mene, at frivilligt arbejde blot er “gratis arbejde og man ikke får noget igen”. Hvad siger du til det?
Jeg får så meget igen. Det kan ikke beskrives. Det handler om mødet med andre mennesker og den viden man kan give dem. Jeg synes, at det er en god sag. Det giver også en masse gode oplevelser.

Måske også noget for dig ...

Leave a Comment