Det giftige internet – strøtanker om opførsel

posted by Jeppe 17. oktober 2017 0 comments

Kære internet – vi bliver nødt til at tale sammen.

Jeg skrev i 2011 speciale om online-identitet med udgangspunkt i brugen af avatarer. Jeg var dengang overrasket over sprogbruget, chikanen og kulturen på nettet. Online-mobning, trolling og flaming havde eksisteret nogle år, men var forbeholdt lukkede fora. Det har ændret sig markant siden jeg afleverede mit speciale.

Politik og dermed folks meninger om politiske emner har fået nyt liv – især på de sociale medier. Jeg er ikke anderledes. Jeg lufter ofte mine holdninger og deltager i debatter på nettet. Jeg forsøger at holde det konstruktivt og med argumenterne i orden. Det er ikke altid det fungerer, når man er i følelsernes vold. Man kan vel kalde mig humanist og venstreorienteret.

Der er, i min optik, sket en hidtil uset højredrejning af holdninger på nettet – rettet mod minoriteter (både seksuelle, religiøse, kulturelle og hudfarve). Det virker som om den hvide privilegerede mand gør alt for at forsvare sin position i verden. Jeg er selv hvid (sådan da), privilegeret og veluddannet. Jeg forstår simpelthen ikke det had og den uvidenhed, der forgifter nettet disse år. Det er som om at frygten har taget over og populismen igen har kronede dage på bekostning af minoriteter.

Det mest relevante eksempel er #MeToo kampagnen, hvor der sættes fokus på sexchikane, cat calling og hverdagssexisme. Jeg ser mange i mit Facebookfeed, der deler opdateringer med #metoo. Det sætter tanker i gang i mig. Har jeg selv været en del af den kultur? Hvordan får vi det stoppet? Der er mange spørgsmål, der hober sig op. Svarene må jeg tænke mig til eller researche på. Det, der skræmmer mig mest, er de mange kommentarer fra mænd (og enkelte kvinder) i hele den her debat.

Dette indlæg er skrevet hurtigt uden for meget eftertænksomhed og med følelserne siddende i fingrene, da de rammer tasteturet. Jeg håber, at jeg kan lande mig et job, hvor jeg kan være med til at sætte fokus på de her problemstillinger. Jeg håber, at man allerede i skolealderen får sat fokus på god opførsel, får uddannet mennesker til at være gode ved andre mennesker, får sat gang i den kritiske tilgang til verden, hvor alt ikke er sort og hvidt.

Jeg vil i hvert fald gøre mit for at verden bliver lidt bedre – dag for dag. Jeg kan starte med at lytte, være opmærksom, spørge ind og se om jeg kan mobilisere et overskud, som jeg kan bruge på andre.

Hvilket aftryk vil du sætte i verden?

Måske også noget for dig ...

Leave a Comment